تلگرام مجله کارگزینی
منوی دسته بندی

اصلاحیه دستورالعمل فوق العاده سمت (پست) تخصصی حقوقی چه می‌گوید؟

اصلاحیه دستورالعمل فوق العاده سمت (پست) تخصصی حقوقی چه می‌گوید؟

هیئت وزیران به استناد بند (ت) ماده (۱۱۶) قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت، تصویب نامه شماره ۷۷۰۲۹ ت ۶۲۸۲۴هـ مورخ ۱۴۰۳/۵/۱۶ (موضوع دستورالعمل فوق العاده سمت (پست) تخصصی حقوقی) را اصلاح می‌شود.

بندهای اصلاحیه چه می گویند؟

بر اساس بند اول اصلاحیه،  در تبصره (۴) ماده (۱) دستورالعمل،قبل از واژه 《می‌باشد》 عبارت 《شاغل در ادارات دفاتر و واحدهای حقوقی دستگاههای اجرایی》 اضافه می‌شود.

در واقع قبلاً شرط اصلی برخورداری از فوق العاده یادشده و امتیازات موضوع این دستورالعمل، صرفاً دانش آموخته بودن در رشته های حقوق، معارف اسلامی و حقوق یا فقه و حقوق و الهیات (فقه و مبانی حقوق) قید شده بود و با این اصلاحیه، فرد باید علاوه بر داشتن مدرک تحصیلی دانشگاهی در این رشته های تحصیلی، شاغل در ادارات دفاتر و واحدهای حقوقی دستگاههای اجرایی نیز باشد.

به موجب بند دوم اصلاحیه، تبصره (۵) ماده (۱) حذف می شود.

قبل از ابلاغ اصلاحیه، مقرر شده بود که پست هایی که غلبه کار آنها حقوقی است (مانند کارشناسان امور اداریپ)، با تأیید بالاترین مقام حقوقی دستگاه، مشمول مزایای این دستورالعمل شوند و با اعمال اصلاحیه اخیر، فقط کارکنان حقوقی دستگاه های اجرایی مشمول این فوق العاده و سایر مزایای مترتب پآن خواهند بودخواهند شد.

بر اساس بند سوم اصلاحیه، تبصره ماده (۵) دستورالعمل که مقرر می‌داشت پرداختی‌های موضوع این دستورالعمل، مشمول سقف خالص پرداختی متوسط ماهانه مصرح در قوانین بودجه سنواتی (که در سال ۱۴۰۳ معادل ۷۰ میلیون تومان است) نمی‌شوند، حذف شده است.

بر اساس اصلاحیه سقف خالص پرداختی مشاغل موضوع این دستورالعمل به استناد ماده (۱۸) قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۴۰۳ به میزان بیست و پنج درصد (۲۵) افزایش می‌یابد و مشمولین دستورالعمل می توانند تا سقف ۲۵ درصد سقف خالص پرداختی (در سال ۱۴۰۳ معادل ۷۰ میلیون تومان) دریافتی داشته باشند.

تا قبل از ابلاغ اصلاحیه اخیر و با وجود صدور احکام کارگزینی مربوط، ارقام فوق العاده سمت ( پست) تخصصی حقوقی به کارکنان مشمول پرداخت نمی‌شد و در حال حاضر و با توجه به اینکه مصوبه اخیر (اصلاحیه) مورد تایید شورای حقوق و دستمزد قرار گرفته است عملاً مجوز پرداخت این فوق العاده و معوقات آن (از مزداد ۱۴۰۳) صادر شده است و دستگاه هایی که احکام کارگزینی مشمولین را صادر نموده اند نیازی به اصلاخ اخکام ندارند و دیگر سازمان ها باید نسبت به صدور احکام مربوط اقدام نمایند.

صیاح الدین شهدی

۱۴۰۳/۱۲/۱۱

اینستاگرام مجله کارگزینی

https://www.instagram.com/sayah.shahdi/?hl=fa

تلگرام مجله کارگزینی

http://t.me/+eRSSofhaSpo4ZGNk

بله مجله کارگزینی

https://ble.ir/join/7Av5Cf8ewk

ایتا مجله کارگزینی

https://eitaa.com/joinchat/2472476892Cc49c00e72f

kargozin.com وب‌سایت

‫3 نظر

  • سمیرا گفت:

    ممنون از توضیح خوب و مفید و کوتاه تون

  • بهاره گفت:

    سلام. ببخشید آیا این فوق العاده، شامل کارکنان حقوقی واحدهای رسیدگی به شکایات میشه یا نه؟

  • دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *